Stokçular feryat figan.. Market fiyatlarında büyük indirim

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasıyla hızla düşüşe geçen dolar kuru bazı ürünlerin fiyatlarında indirime gitmesine neden olacak..

Stokçular feryat figan.. Market fiyatlarında büyük indirim
Yayınlanma Tarihi : 22 Aralık 2021 18:55

Türkiye'de 1 aydır dolar kuru yükselince gıdadan tutun da araçlara kadar her şeye zam yağmıştı. Özellikle market fiyatlarıyla birlikte vatandaş şaşkına dönmüş ve tepki yağdırmaya başlamıştı.

Bu süreçte stok yapanlar ise gıda ürünlerini toplamaya başlamış ve pahalanınca piyasaya sürmek istemişlerdi.

Yaşanan sıkıntı Türkiye'nin yeni bir ekonomi modeli duyurmasıyla birlikte geçmeye başladı. Türk lirası hızla değer kazanırken dolar kuru düşüşe geçti.

Cep telefonlarından tutun da araçlara kadar bir çok ürünün fiyatı geçtiğimiz haftalarda zamlanmıştı. Dolardaki geri çekilme bu ürünlerin fiyatlarında da düşüşe neden oldu. Şimdi ise piyasaları rahatlatacak yeni bir gelişme yaşanacak. Market fiyatlarında da bir indirim bekleniyor. Dün ne var ne yok stok yapanlar bu indirimlerle neye uğradıklarını şaşıracaklar.

Sabah'ın haberine göre, Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, "Beklentiler kur yukarı gidecek şeklindeyken şimdi tam tersine döndü. Bu muhakkak fiyatlara yansıyacaktır" dedi. Arpa, buğday, mısır, çeltik, nohut gibi ürünlerde üretim maliyetlerinin de düşeceğini anlatan Reis, "Mercimek ve buğdayın ekim zamanı. Şimdi girdi maliyeti döviz kuruna bağlı düşüyor. Önümüzdeki nisan-mayıs gibi nohut ve çeltiğin de girdi maliyeti düşecek. Kurdaki gerilemeyle yüzde 20 gibi bir fiyat gerilmesi olur" dedi.

Buğday fiyatlarından kuraklığa bağlı rekolte düşüşü nedeniyle artış olduğunu anlatan İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, "Mayısta 140 liraya aldığımız un çuvalı bir anda 350 liraları gördü. TMO buna müdahale ederek piyasaya 180-200 liradan un verdi. Ancak bu talebin yüzde 60'ını karşılıyor. Kalanı yine piyasadan alınıyor. Kur düştü, unun da fiyatlarının düşmesini bekliyoruz" dedi.

Birleşik Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel de belirsizliğin ortadan kalktığını söyledi. Öncel, "Fiyatların artacağı endişesi vardı. Bu da suni artışları getiriyordu. Maliyetlerdeki düşüş fiyatlara yansıyacak. Yüzde 20'ye yakın bir düşüş görülebilir" dedi.

PERDER Başkanı Faruk Güzeldere, çok kritik bir zamanda müdahalenin geldiğini belirterek, "Bu müdahale çok yerinde oldu, piyasada güven havası sağlandı. Bu sürdürülebilir bir şekilde devam ederse fiyatlarda yüzde 10-20 arasında bir gerileme görebiliriz" dedi.

Rafların yarısından fazlasında ithal ürün olduğunu anlatan Güzeldere, "Bu ürünlerde fiyat düşüşü önümüzdeki dönemde görülecektir. Ancak et ve süt ürünlerinde dövizden bağımsız bir artış var" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: SABAH