Patlıcan, Türk mutfağında çokça tüketilen bir sebze olması nedeniyle mutfaklarımızdan hiç eksik olmamakta. Patlıcan kızartması veya patlıcan kebabı en çok sevilen yemeklerden. Türlü içerisinde de patlıcan olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.
Patlıcan çabuk kararan veya yağ çeken bir sebze olduğu için çoğuz zaman rahatsız edici olabilmekte. Şefler patlıcandaki kararma sorununu önleyen yöntemleri çok iyi biliyorlar.
Lezzet.com.tr'de patlıcan kararmasını önleyen yöntemler tek tek paylaşıldı. İşte o bilgiler
Patlıcanı kestiğinizde veya kabuklarını soyduğunuzda, bu bölümlerde hızlı bir şekilde kararmalar meydana gelir. Önce sararan patlıcanlar, müdahale edilmediği takdirde iyice kararır. Bunun nedeni kesin bölgelerde hücre bölünmesi olmasıdır. Bu durum hem renk, hem de tat değişimine yol açar.
Patlıcanın rengini koruyabilmek için, limon, tuz ve sudan destek alabilirsiniz. Patlıcanları kestikten sonra hiç vakit kaybetmeyin ve soğuk suyun içine atın. Üzerine tuz serpiştirin.
Birkaç dakika bu şekilde beklettikten sonra, patlıcanların yüzeyini limonla ovun. Dilerseniz, suyun içine limon dilimleri de ilave edebilirsiniz.
Pişirme işlemine geçmeden önce patlıcanları birkaç kez yıkayın ve yüzeylerini kurulayın. Hiç bekletmeden pişirme aşamasına geçin.
Eğer patlıcanları bir süre bekletecekseniz, soyduğunuz kısımları limonla ovalayın. Ardından bir kaba alın ve kabı kapalı tutun. Patlıcanların hava ile temasını keserek kararmalarının önüne geçebilirsiniz.
Közlenmiş patlıcanı salata veya meze olarak tüketecekseniz limon, yemeğini yapacaksanız süt ekleyebilirsiniz.
Közlenmiş patlıcanları soyduktan sonra zeytinyağlı, limonlu suda bekletmek de kararmalarını önleyecektir.
YAĞ ÇEKME SORUNU NASIL ÖNLENİR
Patlıcanla ilgili bir diğer sorunda patlıcanın yağ çekmesi. Yağ çekmeyen bir patlıcan kızartmak aslında zor değil.
Mynet.com adresinde yayınlanan bir içerikte; Patlıcanların yağ çekmesini önleyen yöntemler tek tek paylaşıldı.
İşte o yöntemler
- Öncelikle günümüzde sıklıkla yapmaya alıştığımız gibi patlıcanlarımızı özenle yıkıyoruz.
- Yıkama işleminin ardından alacalı olarak patlıcanları soyuyoruz. Bu şekilde soymamız yemeğimizin hem lezzetli olmasını sağlıyor hem de kısa sürede kızarmasına yardımcı oluyor.
- Alacalı bir şekilde soymuş bulunduğumuz patlıcanları tuzlu ve soğuk bir suyun içerisinde bekletiyoruz.
- Böylece ilk acı suyunu çıkarıyoruz. Bu işlemin ardından tuzlu ve soğuk olan suyu boşaltıp patlıcanlarınızı istediğiniz tarzda doğruyorsunuz.
- Doğramış olduğunuz patlıcanları tekrar bol tuzlu ve soğuk suyun içerisine bırakıyorsunuz. Suyun rengi kararana kadar bekliyorsunuz. Artık tuzlu suda bekleyen patlıcanlar daha az yağ çekecektir.
- Kızartma adımında ise bir tavaya yağınızı ilave ediyorsunuz. Patlıcanlarınızın daha az yağ çekmesi için zeytinyağı kullanmanız faydalı oluyor. Çünkü zeytinyağı yüksek ısıya dayanabiliyor. Bu durum da yağ çekimini azaltıyor.
- Tavaya eklemiş olduğunuz yağın içine 1 çay kaşığı sirke ilave ediyorsunuz. Tabii ki bunu yağı henüz ocağın üzerine koymadan yapıyorsunuz. Böylelikle bir aşamada daha yağ çekimini azaltmış oluyorsunuz.
- Patlıcanları sudan çıkarıp kuruladıktan sonra üzerine tuz ilave ediyorsunuz. Tavadaki yağ kızdıktan sonra da patlıcanları yağa atıp kızartıyorsunuz. Ocağın ateşinin orta ya da yüksek olmasına dikkat ediyorsunuz. Çünkü düşük ateşte kızartmak da yağ çekmesine sebep olabiliyor.
- Pişirmiş olduğunuz patlıcanları kevgir aracılığıyla içerisine kâğıt havlu serdiğiniz tabağınıza alıyorsunuz. Böylece yine fazla yağları süzülüyor.
- Bir başka yöntem ise mısır unu ya da normal un ve yumurta aracılığıyla yapılacak kızartma şeklidir.
- Bu yöntemde de çırpmış olduğunuz yumurtaya patlıcanları bandırdıktan sonra mısır veya normal una buluyorsunuz. Bu haliyle kızartma işlemini yaptığınızda daha az yağ çektiğini gözlerinizle görebilirsiniz.